Sanatsal baskı nedir ?
"Sanatsal Baskı"; dijital ortamda müze kalitesinde çok uzun ömürlü baskı elde etme yöntemidir. Baskılar ; az sayıda üreticilerin bu amaç doğrultusunda ; asitsiz olarak pamuktan , alfa selülozdan, bamboo, kenevir, sabır otu liflerinden hiç bir kimyasal kullanmadan (OBA- Optical Bright Agent) ürettikleri kağıtlara yapılır. Kağıtlar; mat, yarı mat, parlak, yarı parlak ve türleri arasında değişik seviyede dokulu olabilirler.
Uygulama, bu amaç için üretilmiş özel yazıcılar ile pigment mürekkepler (su bazlı hücresel yapılı) kullanılarak yapılır. Gelişen teknoloji sayesinde 12 farklı renk mürekkep kullanabilen bu yazıcılar ile baskılarda tüm renk geçişlerinin detayları alınabilmekte , doygunluk ve dayanıklılık bakımından daha önce elde edilememiş sonuçlar alınabilmektedir. Sanatçıların imzaladıkları ve limitli baskı yapabildikleri bu arşivsel pigment baskılar (sertifikalı stüdyolarda basılmış olma şartı ile) son derece değerli olup, müzelerde sergilenmekte, müzayedelerde açık arttırmalarda rağbet görmekte ve kolleksiyonerler tarafından alınmaktadır.
Kağıt üreticileri her bir kağıt cinsi için, hangi marka yazıcıdan baskı alınacaksa baskının mükemmel renk doğruluğunda olabilmesi için bir yazılım üretirler , bu yazılım "ICC (International Color Consortium) profili” dir. Bilgisayara yüklenen bu yazılım, gelişmiş bir renk yönetimi uygulayarak, kalibrasyonlu monitörde görülen doğru renkleri aynı şekilde kullanılan kağıtta baskı olarak çıkartır. Profili olmayan kağıtlara “ sanatsal baskı” yapılamaz, bu tür baskılarda renk doğruluğu sağlanamaz ve her baskıda değişik renkler çıkabilir, burada atmosferik şartlar (ısı-nem gibi) da önemlidir.
Baskılar 12 saat dinlendirildikten sonra yüzeyleri koruma spreyi ile kaplanır. Bu sprey, mürekkep ile kağıdı kaynaştırır, hava alımını engellemez, fiziksel temas nedeni ile oluşabilecek el dokusundaki yağın baskıya geçmesini engeller. Sprey , toz ve UV ye karşı da koruma sağlar.
Sadece yukarıda belirtilen şartlarda elde edilen baskılar, " sanatsal baskı " olup kullanılan kağıdın sertifikasına göre, renkli baskılarda 100 ile 350 yıl, siyah/beyaz baskılarda 450 yıla kadar uzanan dayanıklılık sağlarlar. Buradaki, “dayanıklılık” tanımı; basıldığı tarihteki renk kontrastı ve renklerin solmaması anlamına gelir, sadece direk ve endirek güneş ışığı görmemeleri esastır.